【中國】律師丁家喜被控「顛覆國家政權」(已截止)

ASA 17/2645/2020

前人權律師丁家喜遭到當局禁止通訊拘留超過6個月,他先前被以「煽動顛覆國家政權罪」為由逮捕。警方於2019年12月26日將丁家喜連同其他人權捍衛者帶走,當時他們剛參加完一場於廈門舉辦的會議。丁家喜遭到秘密拘留,無法與家屬和律師聯繫,並面臨酷刑及不人道待遇的風險。

寫一封訴求信    釋放律師丁家喜!

※ 以你的話撰寫信件,或抄寫下列範本後寄出 (中英皆可)
※ 也可以直接下載信件並列印,署名後寄出

【訴求對象】
臨沂市公安局 李登全局長
蘭山區上海路7號 山東省 臨沂市
中華人民共和國

【訴求範本信 】
親愛的李局長:

我來信向您表達我深切的憂慮。前人權律師丁家喜和平行使結社自由權,卻被以「煽動顛覆國家政權罪」逮捕。他不僅遭禁止通訊拘留6個月,也無法與家屬和律師聯繫。

丁家喜和其他人權捍衛者自從被警方於2019年12月26日帶走後便遭到拘留,當時他們正參加完一場廈門的聚會。其他參與會議的人都已於6月底交保釋放,然而丁家喜卻在6月19日才被正式逮捕。

逮捕和拘留丁家喜與其他參與廈門會議的人權捍衛者,已經違反了國際人權法和標準,包含自由權及結社自由權。不僅如此,聯合國人權專家早已於2020年3月23日對於丁家喜一案表達嚴重憂慮,也包含其他兩位參加廈門會議後遭強迫失蹤的人權捍衛者。專家表示,中國當局持續以穩定國安為由針對人權捍衛者,這實為令人驚訝,因為他們僅是在和平行使自己的權利。

得知丁家喜持續遭到監禁令人十分擔憂,他的家屬和律師都無法確認他的身心狀況。由於當局提供給受到禁止通訊拘留者的安全保障十分有限,我非常擔心丁家喜面臨酷刑及不人道待遇的風險。

我在此敦促您:
  • 立即無條件釋放丁家喜,除非有充分證據證明他犯下國際公認罪行;而他也必須受到符合國際標準的公正審判;
  • 在丁家喜獲釋之前,確保他能夠定期且不受限制地與他所選擇的律師及家人聯繫,並確保他被拘留期間不會受到酷刑及其他虐待;
  • 停止騷擾和逮捕其他和平行使結社權及其他權利的人權捍衛者。
敬此
Dear Director Li:

I am writing to express my concern about former human rights lawyer Ding Jiaxi (丁家喜) who has been charged with ‘inciting subversion of state power’ (煽動顛覆國家政權罪) for peacefully exercising his right to freedom of association. Held incommunicado for more than six months, he has had no access to his family and lawyers of his choice.

Ding Jiaxi, along with many human rights defenders, has been detained since being taken away by police on 26 December 2019 after joining an informal social gathering in Xiamen. While others who attended the same meeting were released on bail in late June, Ding was formally arrested only on 19 June.

The arrest of Ding Jiaxi, as well as the detention of Ding and other human rights defenders who joined the Xiamen meeting, contravenes international human rights laws and standards, including the rights to liberty and to freedom of association. Furthermore, on 23 March 2020, United Nations human rights experts expressed their grave concerns for Ding Jiaxi and two other human rights defenders who had been forcibly disappeared after joining the Xiamen meeting. The experts were dismayed that the Chinese government continues to use national security provisions to target human rights defenders who meet peacefully and solely for exercising their rights.

It is distressing to learn that Ding Jiaxi continues to be held incommunicado, with no way for his family and lawyer to check his physical and mental wellbeing. Given the limited safeguards protecting those held incommunicado, I am very worried that Ding is at imminent risk of torture and other ill-treatment.

I therefore call on you to immediately:
  • Release Ding Jiaxi immediately and unconditionally unless there is sufficient credible and admissible evidence that he has committed an internationally recognized offence and is granted a fair trial in line with international standards.
  • Pending his release, ensure that Ding Jiaxi has regular, unrestricted access to family and lawyers of his choice and is not subjected to torture and other ill-treatment.
  • Stop harassing and arresting other human rights defenders who peacefully exercise their right to freedom of association and other human rights.
Yours sincerely,

訴求信下載:
 瞭解更多

丁家喜、戴振亞和張忠順連同其他數十位律師於2019年12月參與一場位於廈門的聚會,當中許多人都是「新公民運動」的積極參與者。新公民運動是一個廣大的網絡,倡議人士希望提高政府透明度並揭發當局在2010年代早期的腐敗惡行。他們在聚會中談論公民社會狀況和中國現行局勢。自2019年12月26日起,全國各地的警察開始傳喚或拘留廈門聚會的與會者。

戴振亞和張忠順於2020年6月18日交保釋放。6月19日,丁家喜的家屬收到山東省臨沂市警方的逮捕通知書,表示丁家喜因「煽動顛覆國家政權罪」而被捕。丁家喜目前監禁於臨沂市拘留中心。根據妻子表示,丁家喜在禁止通訊拘留數月後仍被拒絕與律師聯繫,顯示他目前處於隔離的情況。他是否能在隔離結束後與律師聯繫,如今仍是未知數。

丁家喜是前北京人權律師,也是新公民運動的核心成員。他的倡議內容包含移工孩童的權利,以及要求政府公開透明。2014年,丁家喜因「聚眾擾亂公共場所秩序」被判處三年半有期徒刑;2018年,他被禁止登機前往美國,然而他的妻女都住在美國;2019年,當局禁止他前往香港,理由是「可能危害國家安全及利益」。

2020年3月,聯合國人權專家除了對丁家喜、戴振亞、張忠順的消失表達擔憂之外,人權相關單位也對於中國持續使用「指定居所監視居住」提出警告,這種拘留制度讓刑事調查單位得以將調查對象在正規拘留體系外,監禁最高6個月之久,形同某種秘密單獨監禁的形式。這類做法長期被用來打壓人權捍衛者的活動,包含律師、倡議人士和宗教人士。

自從中國當局於2015年大規模鎮壓律師和倡議人士後,當局便不斷以極度模糊的法源以國安法判罪,例如「顛覆國家政權」和「煽動顛覆國家政權」等,並用以起訴律師、學者、記者、倡議人士和非政府組織工作者。

立即行動

截止日期:
2020/08/14 (All day)

① 隨手拿一張空白明信片或信紙。

② 用中文、英文或熟悉的語言寫下對檢察長說的話;或是參考訴求範本信照著寫。

③ 在8/14日前寄到以下地址 ⇩

將您的聲援信寄至

李登全局長
臨沂市公安局