【中國】銅鑼灣書店前股東桂民海遭無理判刑10年 (已截止)

ASA 17/1884/2020

2020年2月24日,銅鑼灣書店前股東桂民海遭判刑10年、剝奪政治權利5年,罪名是「為境外非法提供情報」。他與外界斷聯,無法與家人、自己的律師、甚至是外交領事館聯絡,桂民海極可能面臨酷刑和其他非人道待遇,對他的健康狀況形成威脅。

寫信去中國   救援書商桂民海!

※ 以你的話撰寫信件,或抄寫下列範本後寄出 (中英皆可)
※ 也可以直接下載信件並列印,署名後寄出

【訴求對象】
中華人民共和國主席 習近平
President of the People’s Republic of China Xi Jinping

【訴求範本信 】
親愛的 習主席 您好:

關於桂民海在2020年2月24日,因「為境外非法提供情報」一罪而遭判10年有期徒刑、剝奪5年政治權利一事,我向您表達嚴重的憂慮。

桂民海遭到秘密審判和定罪,失去任何公平受審的機會。即便當局聲稱他在拘留期間曾提交所謂「情報資料」,定罪的理由顯然是和他在2018年試圖與兩名瑞典外交官前往北京有關。

法院通知中表示桂民海於2018年重新申請中國國籍,卻並未提供更多資訊,這代表桂民海不再適用瑞典公民身分。桂民海自2015年起便遭到拘留,官方意圖令人難以確知。

得知桂民海從2018年以來便無法與家人、大使館官員或律師聯繫,這一點也令人擔憂。以他目前健康狀況而言,桂民海急需定期醫療照護,家屬非常擔心他目前的身體狀況。

因此,我向您呼籲:
  • 除非有足夠可信、可採納的證據出現,證明他犯下國際公認的犯罪,並讓他獲得符合國際標準的公平審判,否則應釋放桂民海並撤銷他的所有罪名。
  • 立即提供桂民海定期、即時且不受限制的醫療照護,同時讓他聯繫自行選擇的律師及家屬。
  • 確認桂民海的國籍和公民身分,提供其聯繫大使館之權利
敬此
Dear President Xi,

I am writing to express my concern for Gui Minhai, who has been sentenced to 10 years’ imprisonment and deprivation of political rights for five years on the charge of “illegally providing intelligence to foreign entities” on 24 February 2020.

Gui Minhai appears to have been tried and convicted in secret, denying him any chance of a fair trial. Despite the claim that he handed over ‘intelligence’ while in their custody, it appears that his conviction is primarily based on his attempted trip with two Swedish diplomats to Beijing in 2018.

Without any further information provided, the court notice also stated that Gui Minhai had reapplied for Chinese citizenship in 2018. Which would mean he could not rely anymore on his Swedish citizenship. As Gui Minhai has been held in custody since 2015, the true intention of this decision cannot be verified.

It is also distressing to learn that Gui Minhai has not been able to see his family members and consular officials, or even have access to a lawyer of his own choice since 2018. Given his existing health condition, which requires regular and urgent medical care, Gui Minhai’s family are particularly concerned for his wellbeing.

I therefore call on you to:
  • Release Gui Minhai and drop the charges against him unless there is sufficient credible and admissible evidence that he has committed an internationally recognized offence and is granted a fair trial in line with international standards;
  • Grant Gui Minhai prompt, regular and unrestricted access to medical care on request or as necessary, lawyer of his choice and his family
  • Clarify the circumstances of his change of citizenship and until then grant Gui Minhai consular access.
Yours sincerely,

訴求信下載:
 瞭解更多

桂民海與其他四位銅鑼灣出版書店員工及股東因出版刊物批評中國政府而在2015年失蹤。

由桂民海成立及領導的巨流傳媒和銅鑼灣書店以評論中國領導人和政治醜聞聞名,其出版書在中國大陸被禁,但十分受到在香港的中國旅客歡迎。桂民海和其他書商的拘留和消失情況對自由表達的風氣造成寒蟬效應,也對香港和華語世界的出版業造成影響。

桂民海案引起國際注意是他在2015年10月17日,第一次於泰國失蹤的時候。約莫同一時期,他的三位同事也同樣失蹤。2015年12月30日,另一位相關人士李波在香港被帶走。之後,桂民海於2016年1月再次出現,他在中央電視台給出一段設計過的「自白」,宣稱消失的原因與2003年一場車禍案件有關。許多人認為所謂的酒醉駕駛罪,只是用來監禁桂民海和讓他的出版業關閉的藉口。

2017年10月,中國官方聲稱桂民海已經「完成交通事故案件的服刑」並將他釋放。然而,他的女兒非常擔心他在獲釋後仍持續受到監控的情形。

2018年1月20日,桂民海與兩位瑞典外交官在從寧波開往北京的火車上,準備出發接受醫療照護,突然就遭到約10名便衣警察帶走。此後再無人見過他的蹤影。

立即行動

截止日期:
2020/04/14 (All day)

① 隨手拿一張空白明信片或信紙。

② 用中文、英文或熟悉的語言寫下對中國政府說的話;或是參考訴求範本信照著寫。

③ 在4/14日前寄到以下地址 ⇩

將您的聲援信寄至

中華人民共和國主席 習近平
100017北京市西城區